Бидејќи висината на трошоците на животот продолжува да расте во целиот свет, бизнисите во сите сектори чувствуваат притисок да ја задржат профитабилноста, а истовремено и да обезбедат висококвалитетни услуги за своите клиенти.
Еден од најефикасните начини хотелите да ја подобрат нивната оперативна ефикасност е да инвестираат во технологијта.
Напредокот во софтверот за управување со хотелите може да им помогне на хотелите да ги насочат своите операции, да ги автоматизираат повторливите задачи и да ги намалат трошоците за работна сила. Посебно овде важна улога играат софтверските решенија кои користат  AI (вештачка интелегенција)

Слично на тоа, употребата на енергетски ефикасни технологии како што се LED осветлување и паметни термостати може да им помогне на хотелите да ги намалат сметките за енергија и да го минимизираат нивното влијание врз животната средина.

Друг клучен фактор за подобрување на оперативната ефикасност во хотелите е оптимизацијата на распоредот на персоналот.
Со внимателно управување со распоредот на персоналот, хотелите можат да се погрижат да го имаат точниот број на вработени со правилно екипирање во секое време, а со тоа да ги минимизираат трошоците за работна сила без да го жртвуваат квалитетот на услугата.

Дополнително, хотелите можат да истражуваат иновативни модели за вработување на персонал, како што е употребата на работници на повик, за да им помогнат дополнително да ги намалат трошоците за работна сила.
Се разбира, оперативната ефикасност не се однесува само на управувањето со трошоците. Хотелите, исто така, мора да се стремат да обезбедат исклучителна услуга за своите гости, дури и во услови на зголемени трошоци. Ова бара длабоко разбирање на туристичката индустрија и посветеност на обезбедување персонализирана, висококвалитетна услуга на секоја допирна точка.
Со правилно  разбирање на сметководствените принципи на хотелите, посветеност на спроведување мерки за заштеда на трошоците и фокусирање на обезбедување исклучителни услуги за гостите, хотелите можат да ја надминат кризаната состојба и да излезат посилни и поотпорни од кога било досега. Со прифаќање на технологијата, оптимизирање на распоредот на персоналот и останување верни на нивните основни вредности на гостопримството и услугата, хотелите можат да продолжат да напредуваат и во услови на ниска сезона или криза.

Под какви било пазарни услови, пристапот и анализирањето на  податоците во однос на  перформансите на хотелот е од суштинско значење за да се знае како и каде да се подобри оперативната ефикасност. 

Regent Consulting  може да ви помогне преку користење на конкурентни алатки за бенчмаркинг и известување за финансиските перформанси со цел да ја одржите оперативната ефикасност и да ја подобрите профитабилноста на хотелот.

Бенчмаркингот е процес на идентификување и учење на најдобрите практики во индустријата и примена на тоа знаење за подобрување на перформансите. 

За повеќе информации побарајте не на
02 1119 615 | info@regent.mk