Baby Spoon - Types of Spoon and Knifes used in Hotel

1. Мала лажичка  (14цм – 15цм)

Овој вид лажица е поголем од  лажичката за кафе и лажичката за чај, таа се користи за време на појадок, за јогурт или други пијалоци или храна за кои е потребна малку поголема лажица. Поради својата посебна форма, оваа лажица е идеална за употреба при хранење на бебињата и малите деца.

Butter Knife - Types of Spoon and Knifes used in Hotel

2. Нож за путер  (14цм – 15цм)

Врвот на сечилото е заоблен, а некои се малку пошироки на врвот.

 

Cheese Spoon - Types of Spoon and Knifes used in Hotel

3. Лажица со сирење (16цм – 17,5цм)

Лажиците со сирење се наменети за рендано сирење. Овие лажици одат заедно со секачите за сирење.

Coffee Spoon - Types of Spoon and Knifes used in Hotel

4. Лажичка за кафе (11цм – 12,5цм)

Ова е мала лажичка наменета за мешање на разни видови кафиња. Лажички со оваа големина служат за мали шолји и чаши за кафе .

Cream Spoon - Types of Spoon and Knifes used in Hotel

5. Крем лажица (11цм – 12,5цм)

Крем-лажицата има заоблена црпалка која е совршена за сервирање сосови и кремови.

Cream Spoon - Types of Spoon and Knifes used in Hotel

6. Вилушка за десерт (17,5цм – 19 цм)

Десертните вилушки се помали од вилушките за масо дури се помали од виљушките за овошје. Десертни вилушки има три вида и се користат за различни десерти и слатки.

Dessert Knife - Types of Spoon and Knifes used in Hotel

7. Нож за десерт (20цм – 21цм)

Ножот за десерт има тесно сечило и заоблен или зашилен врв. Заоблениот врв се користи за сечење меки десерти, а зашилениот врвот за сечење тврди десерти.

Dessert Spoon - Types of Spoon and Knifes used in Hotel

8. Лажица за десерти (20цм – 21цм)

Оваа лажица е специјално дизајнирана за конзумирање десерти. Има овална црпалка и е скоро двојно поголема од лажичката за чај.

Dinner Knife - Types of Spoon and Knifes used in Hotel

9. Нож за вечера или нож за предјадења (20цм – 22,5цм)

Ножот за вечера е најдолгиот нож во сетовите на прибор. Се користи за сечење и туркање храна и се поставува на масата за сите видови оброци, формални и неформални.

Fish Fork - Types of Spoon and Knifes used in Hotel

10. Вилушка за риба (17,5 цм – 20цм)

Вилушките за риба се користат за сите видови јадења базирани на риби. Тие одат заедно со ножот за риба. Вилушките за риба го поедноставуваат чистењето на рибата и го олеснуваат јадењето.

Fish Knife - Types of Spoon and Knifes used in Hotel

11. Нож за риба (20цм – 22,5цм)

Ножот за риба има широко сечиво со тап раб и врв направен со засечена точка што се користи за одделување на коските од месото на рибата и за нивно оставање на чинијата.

Fruit Fork - Types of Spoon and Knifes used in Hotel

12. Вилушка за овошје  (14цм – 15цм)

Вилушката за овошје е помала од вилушката за масо таа се користи заедно со ножот и лажицата за овошје, за разни јадења од овошје како и предења.

Fruit Knife - Types of Spoon and Knifes used in Hotel

13. Нож за овошје (15цм – 17,5цм)

Ножот за овошје се користи за сечење и лупење на свежо овошје при официјални и неформални пригоди. Ножот за овошје се карактеризира со зашилен врв и тесно сечило кое е право или малку закривено.

Fruit Spoon - Types of Spoon and Knifes used in Hotel

14. Лажица за овошје (14цм- 15цм)

Овие лажици се помали од лажиците за супа и се користат заедно со ножот и вилушката за овошје, за јадење овошни јадења и предјадења.

Ham Fork - Types of Spoon and Knifes used in Hotel

15. Вилушка за сувомеснато (вилушка за пршута) (18цм – 20цм)

Оваа вилушка има два рога дизајнирани за земање парчиња од пршута и многу тенко исечени парчиња од сувомеснати производи.

Ice cream Spoon - Types of Spoon and Knifes used in Hotel

16. Лажица за сладолед (15цм – 16,25цм)

Оваа лажица има широка црпалка, која вообичаено е во форма на правоаголник за да собере секогаш еднаква количина сладолед од садот.

Olive Spoon - Types of Spoon and Knifes used in Hotel

17. Лажица за маслинки (15цм – 16,25цм)

Лажицата за маслинки се користи за послужување маслинки и други предјадења чувани во течност. Црпалката на лажицата има дупки за да се исцеди течноста, што го олеснува служењето на храната.

Oyster Fork - Types of Spoon and Knifes used in Hotel

18. Вилушка  за школки (10цм – 11цм)

Вилушката за школки е мала вилушка направена со три кратки и широки закривени рогови. Левиот рог е поширок за да помогне во сечењето на мембраната што го поврзува школката со лушпата.

Pastry Fork - Types of Spoon and Knifes used in Hotel

19. Вилушка за печиво (12,5цм – 14цм)

Вилушката за печиво изгледа слично како виљушка за салата, но е потесна и малку пократка за да се обезбеди моќ во сечењето. Левиот рог честопати е засечен.

Rice Spoon - Types of Spoon and Knifes used in Hotel

20. Лажица за ориз (25цм – 27,5цм)

Ова е голема лажица наменета за послужување јадења со ориз и други видови јадења. Црпалката на оваа лажица е многу голема и може да собере поголема количина храна.

Roast Fork - Types of Spoon and Knifes used in Hotel

21. Вилушка за печено месо (печење) (25цм – 27,5цм)

Вилушката за печено месо е најголема од сите видови вилушки. Оваа вилушка има два рога наменети  за подобро држење на месото за време на сечењето. Исто така се користи и за вртење за време на готвењето.

Salad Spoon & Fork - Types of Spoon and Knifes used in Hotel

22. Лажица и вилушка за салата (21цм – 2,5цм)

Лажиците за салата одат заедно со вилушките за салата и имаат издолжена форма што помага при мешање на салатата или зеленчукот додека се става сосот и го олеснува сервирањето.

Serving Spoon & Fork - Types of Spoon and Knifes used in Hotel

23. Лажица и вилушка за сервирање (25цм – 27,5цм)

Лажицата за сервирање оди заедно со Вилушката за сервирање. Лажичката за сервирање е поголема од лажичката за маса и е дизајнирана за послужување на различни прилози.

Snail Forks - Types of Spoon and Knifes used in Hotel

24. Вилушка за полжави (11,25цм – 12,5цм)

Виљушката за полжави е мала виљушка и се користи за аперитиви, за ражен маслинки, полжави, канапе и други видови на мезе.

Soup Spoon - Types of Spoon and Knifes used in Hotel

25. Лажица за супа (17,5цм – 19цм)

Лажицата за супа има широка црпалка дизајнирана за да може да собере поголема количина течност.

Steak Knife - Types of Spoon and Knifes used in Hotel

26. Нож за месо (стек) (20цм – 22,5цм)

Ножот за месо има остар врв и запчест раб за сечење дебели делови од месото. На свечени прилики, ножот за месо не се поставува доколку месото се служи печено, бидејќи тоа лесно се сече со обичен нож за вечера.

Sugar Spoon - Types of Spoon and Knifes used in Hotel

27. Лажичка за шеќер (14цм – 15цм)

Лажичката за шекер има долга рашка, тесна црпалка со малку завиткани рабови. Оваа специјална црпалка помага за прецизно ставање на шеќерот во мали чаши без да се истури.

Sundae Spoon - Types of Spoon and Knifes used in Hotel

28. Лажица Sundae/Parfait лажица (22,5цм – 25цм)

Лажиците Sundae се карактеризираат со многу долга рачка. Овие лажици се наменети за мешање на долги пијалоци, коктели и секој пијалок послужен во висока чаша. Тесната форма на лажицата овозможува да стигне до дното на кое било чаша.

Table Fork - Types of Spoon and Knifes used in Hotel

29. Вилушка за главно јадење (20цм – 22,5цм)

Вилушката за главно јадење е онаа што ја користиме секој ден за нашите главни јадења. Таа можат да се користи за тестенини, јадења од ориз, месо или зеленчук. Овие вилушки се дизајнирани за употреба со широк спектар на различни јадења.

Table Knife - Types of Spoon and Knifes used in Hotel

30. Нож за главно јадење (20цм – 22,5цм)

Ножот за главно јадење го користиме секој ден за нашите главни јадења. Тој може да се користи за месо или зеленчук. Овие ножеви се дизајнирани за употреба со широк спектар на различни јадења.

Table Spoon - Types of Spoon and Knifes used in Hotel

31. Лажица за главно јадење (20цм – 22,5цм)

Лажица што ја користиме секој ден за нашите главни јадења. Таа може да се користи за супи и јадења од ориз. Црпалката на оваа лажица е дизајнирана да собере поголема количина течност или храна.

Tea Spoon - Types of Spoon and Knifes used in Hotel

32. Лажичка за чај (12,5цм – 14цм)

Ова е мала лажица. Овој вид лажица е поголема од мока лажицата и е наменета за мешање чај, кафе во американски или европски стил, капучино, чај од билки, кафе од женшен и каков било друг пијалок послужен во шолји за кафе со поголема големина.

Ativador Office 2016

 

Program Descargar